Amerika’lı Viola da Gamba sanatçısı Tina Chancey, Türkiye’ye geliyor!
Arp sanatçısı Zeynep Öykü ile bir konser serisi düzenlemek üzere Türkiye’ye gelen sanatçı, dünyada iki elin parmaklarını geçmez sayıdaki Viola da Gamba ustalarından birisidir. Ülkemizde Jordi Savall ile tanınan bu nadir enstrüman, yaylı çalgılar ailesinin (keman, çello vb.) atasıdır diyebiliriz. Aynı zamanda bir doğaçlama ustası ve hocası olan Chancey, barok stilde doğaçlamalar da sergileyecek.
Tarihine uygun barok enstrümanlarla gerçekleştirilen bu konserde, Tina Chancey Rönesans Kemanı ve Viola da Gamba, Zeynep Öykü ise Rönesans Arpı ve üç sıra telli Barok Arpı çalıyor. Türkiye’de bu enstrümanları çalan tek arp sanatçısı olan Zeynep Öykü, Ortaçağ, Rönesans ve Barok stilleri üzerine uzmanlaşmaktadır.
Tina Chancey
Tina Chancey, dünyaca ünlü ve ödüllü barok müzik topluluğu Hesperus’un kurucusudur. 1957’den beri Ortaçağ müziği, geleneksel yaylı çalgılar, ve viola da gamba üzerine türlü projeleri ile dünyayı gezmiş, grubu ve kendi projeleri ile yirmiye yakın albüm çıkartmıştır.
Özellikle de çok az bilinen “pardessus de viole” enstrümanının nadir icracılarından biri olarak tanınmaktadır. Bu enstrümanın tanıtımı amacı ile Carnegie Hall ve Kennedy Center’da konserler gerçekleştirmiş, Boston’da Uluslar Arası Pardesus Konferansını düzenlemiştir.
Amerika harici Avrupa’nın dört köşesinden, Güney Amerika, Asya ve Yeni Zelanda’ daya kadar uzanan konserler düzenleyen sanatçı, ayrıca barok stilde doğaçlama üzerine az sayıdaki eğitimcilerden biridir. Metropolitan Sanat Müzesi ve Smithsonian’da da workhshoplar düzenlemiştir. Oberlin College, ve NYU’da eğitimini tamamlayan sanatçının performans ve müzikoloji üzerine iki yüksek lisans ve bir doktorası vardır.
Pandemi döneminde kendini eğitmenliğe ve film müziği projelerine veren sanatçı, bir çok projenin yapımcılığını da üstlenmektedir. Netflix’in Witcher ve Driving While Black dizileri gibi bir çok popüler dizi ve film müziğinde yer almakla birlikte, Haxan ve Nosferatu sessiz film projelerini de bu dönemde kaydetmiştir.
Yönettiği Hesperus harici, Sefardik Yahudi müziği üzerine Trio Sephardi, Ensemble Toss the Feathers, the Folger Consort, the Ensemble for Early Music, the New York Renaissance Band ve Blackmore’s Night (bu grup 2003’de bir Istanbul konseri gerçekleştirmişti) gibi bir çok grupta da yer almıştır.
Geçtiğimiz günlerde Early Music America’dan Özel Eğitim Ödülü alan sanatçı ayrıca Washington Area Music Association’dan En İyi Klasik Enstrümentalist dalında dört kez Wammy kazanmıştır.
Zeynep Öykü
Zeynep Öykü, arpa geleneksel yollarla başlamamış, arpa olan tutkusunun peşinde dünyayı gezerek, tüm dünyadan farklı arp tekniklerini harmanlamış bir arpisttir.
İngiltere’de gördüğü ilk arp ile başlayan serüveni onu ilk olarak İrlanda’ya götürdü, kulaktan kulağa aktarılan kelt arpı geleneği ile tanıştı. Daha sonra Kaliforniya’da doğaçlama müzik üzerine çalışan arpist Susan Allen ile arpa daha farklı bir bakış açıdan bakmaya başladı. Klasik arp dünyasında ise yine bu türün en büyük isimleri ile çalışan sanatçı, caz arpı gibi farklı tarzda eğitimler de almıştır.
Arp ile yapılabileceklerin sınırını zorlamak isteğiyle, Amerikalı Wolves in The Throne Room ve Finlandiyalı Imperia gibi yerli ve yabancı Metal gruplarının albümleri, “Taksim Taksim” isimli Osmanlı saray müziği ve dansları projesi de dahil olmak üzere son derece farklı projelerde yer aldı. Yine başka bir ilk olarak, Açık Radyo’daki 47tel2el isimli programı ile arp tarihi ve geleneklerini Türkiye’ye tanıttı.
Arpın büyülü sesini kendi parmakları arasında duyma zevkini, mümkün olduğunca farklı insanın tatmasını isteyen Zeynep Öykü, İstanbul’daki stüdyosunda her yaş ve seviyeden öğrenciye arp eğitimi vermektedir.
Ortaçağ, Rönesans ve Barok müzik üzerne uzmanlaşan Zeynep Öykü, dünyada çok az kişinin çaldığı Arpa Doppia veya Arpa a Tre Ordini olarak bilinen üç sıra telli barok dönemin arpını, ve Bray Harp olarak da bilinen Rönesans Arpını da çalmaktadır.
1685 yılında doğmuş olan Bach, Handel ve Scarlatti’nin eserleri ağırlıklı bir program sunan ilk solo albümü “1685” 2019 yılında piyasaya sürülmüştür.